Saturday, May 23, 2009

Fondant Cake Deco Class


Hari ni blajar wat fondant from basic kat lea-oven, USJ. Nk buat fondant ni ader 2 cara, guna mixer (make sure yg heavyduty) or manual (pakai tangan lerr)...

Since nk buat pakai mixer, juz baling2 dlm bowl tu, I opt for the manual method. Waiseh!!! berpeluh satu badan jugaklah menguli nih.. tp hasil nya.. walaaaa... very smooth compare yang guna mixer.

Dah siap bab menguli2 tuk cover cake, buatlah skirt... bila diajar cara2 nk buat kembang2 tu.. owh.... camtu... senang jerk.. ahaks! berlagak lah plak.

Pas2, buat roses ni sungguh mencabar kesabaran... berapa kaliii buat balik, akhirnya jadi jugak.. sorry larr perasan, but I'm so proud.. coz jari2 yg keras nih, jadi jugak wat roses tuh.. bunga melur & daun tu simple ajerks.. tp tu bukan main deco, just penyeri... sbb tu ler kacang..hehheeh.. aaa.. before that menggentel fondant bulat2 tuk letak kat keliling cake, comelkan bola2 api tu.. hehehehhe...

Last skali, bab nk menggubah kat atas cake.. ghee.... this part i mmg surrender... sukar skali nk layan bab gubahan nih... ishk ishk ishk.... tp kena gaklahh buat semuanya end to end process.. karang fail laks ISO...

Sama macam blajar kat loveliana or maklang corner, mama lea pon sporting & x kedekut ilmu.. class pon mmg fun

2 comments:

CaTz said...

wow cantik.. agak2nye kalau tempah macam ni berapa harganya? Fondant ni apa.. boleh tahan lama ke?

roza said...

fondant nih.. mmg tahan lama, tp kalo homemade biler kena udara lebih keras dari yg beli ready made. Tahan sangat lama compare to buttercream.. Harga boleh runding....